dimarts, 18 de maig del 2010

Un pas més en favor del patrimoni i la cultura marítima

EDITORIAL

Demà serem presents en el fòrum internacional dels actes de commemoració del "European Maritime Day», que aquest any se celebra a Gijón, per ser Espanya la seu de la presidència de torn de la Unió Europea. Conjuntament, el Museu Marítim de Barcelona i el Museu do Mar de Galícia llegiran un manifest que recull l'esperit de l'esmena a la «Ley General de Navegación Marítima» per aconseguir que les embarcacions històriques i tradicionals tinguin un estatut propi que les reconegui d'una vegada per totes. La lectura d'aquest manifest estarà avalada i recolzada per l'European Maritime Heritage. Podem imaginar fàcilment la trascendència d'aquest acte en què estaran presents un ampli ventall de personalitats europees.

I ja està? Donem per tancada la campanya? No, de cap manera. Des que es va començar a recollir suports per aconseguir entrar una esmena a la «Ley General de Navegación Marítima» s'ha avançat molt gràcies a l'esforç de molta gent. S'ha arribat al Congrés dels Diputats, al Ministeri de Justícia, a la Direcció General de la Marina Mercant i ara s'arriba a un fòrum europeu. La unió que s'ha aconseguit fins ara, ha de permetre seguir endavant fins a veure materialitzat aquest reconeixement a les embarcacions històriques i tradicionals. Queden moltes coses per a fer i la situació social i política del país no afavoreix precisament el plantejar temes com els nostres. Però si ara frenem la marxa, si cadascú des del seu espai més proper no s'implica més i fa extensiu el missatge, tota la feina feta fins ara es diluirà. Recordeu una dada sobre la qual ja vaig fer menció fa mesos: els vehicles històrics tenen el seu reglament específic des de 1995 motivat, segons consta en el seu redactat, per la demanda social, i perquè la legislació vigent llavors no recollia les necessitats específiques d'aquests vehicles.

Nosaltres no parlem de defensar embarcacions, que també. Parlem d'un patrimoni i una cultura que porta anys en perill i de la qual en depenen des d'espais culturals com els museus, fins a llocs de treball actuals a les drassanes artesanals, o futurs amb el tema del desenvolupament del turisme cultural, passant per les entitats i les associacions que porten anys mantenint viu tot aquest patrimoni.

Tenim motius per estar contents, és cert. Demà és un d'aquells dies importants per a tots. Però hem de seguir estant alerta.

1 comentari:

  1. Completamente de acuerdo, queda aún mucho por hacer, y no hay que acomodarse satisfechos por los logros conseguidos, sino que éstos han de servir como motivación para seguir adelante. Ánimo y mucha suerte

    ResponElimina