divendres, 18 de març del 2011

La gastronomia com a patrimoni, a «Argo»

El número 9 de la revista «Argo» de patrimoni i cultura marítima —que ja és al carrer—, dedica el seu tema de portada a la gastronomia de la gent de mar en un article escrit per Jaume Fàbrega, un autèntic especialista reconegut internacionalment i autor d'un bon grapat de llibres i articles sobre gastronomia. L'article ens parla dels orígens d'aquesta cuina, nascuda a bord de les barques de pesca i com ha anat evolucionant. Parla dels suquets, de com fer-lo, de peixos i dels seus noms... I apunta algunes claus de futur.
El tema central inclou també una entrevista al cuiner Quim Marquès, que a la Barceloneta és el responsable del restaurant «El suquet de l'almirall» i autor, junt amb el Manuel Marquès, del llibre «Cuina marinera» (Columna Edicions, Barcelona 2010). Per cert que a la darrera secció de la revista, batejada amb el nom de «Rata de pallol», s'inclou una recepta extreta d'aquest llibre: Cigrons amb galeres.

El sumari d'aquest número conté els següents temes:
Museu a fons: El museu de l'anxova i la sal de L'Escala.
Fusta de bona lluna: La «Balear», l'essència de la navegació a vela.
Mestre de marina: Natàlia Budia, capità de la marina mercant.
Recerca en marxa: Les salines d'Eivissa al segle XVII.
Reportatge: Antigues creences populars del món dels pescadors i mariners.
Caixa de mariner: Exvot del mariner J. Pujol, de Cambrils.
De viatge: Els camins de ronda.
Rosa dels vents: L'art de la talla de fusta a l'armada Otomana. Museu Naval d'Istambul.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada