divendres, 25 de març del 2011

Avui, a «Thalassa», el patrimoni marítim basc

Aquest vespre, a les 22.10 hores, el programa de televisió «Thalassa» del Canal 33 de la Televisió de Catalunya, emet un reportatge sobre la recuperació del patrimoni marítim basc, centrat en la figura d'en Xabier Agote i l'Associació Albaola.

WEB DEL PROGRAMA: «Thalassa»
Emissió: divendres 25/03/11 a les 22.10h al 33
Repeticions: diumenge a les 18.00h i dijous a les 12.30h
Un cop emès, també es podrà veure a l'arxiu del web del programa o directament a l'arxiu de TV3: http://www.tv3.cat/videos/3424570/El-patro-dAlbaola

«El patró d'Albaola» 
Al País Basc, en Xabier Agote, ha estat capaç de motivar a un grup de gent a recuperar les seves arrels marineres més tradicionals i a recuperar les embarcacions de rem i vela pròpies de la seva costa, convertint aquest procés en un aprenentatge. Un aprenentatge que els ha dut a construir al port de Pasaia rèpliques de batels, traineres i txalupes baleneres, seguint les mateixes tècniques que feien servir els mestres d’aixa bascos des del segle XVI.
Però la seva activitat,  que es projecta des de l’associació Albaola que ell va crear a finals la dècada de 1990, ha anat més enllà de la pròpia construcció d’embarcacions, ja que amb elles han realitzat viatges que els han permès conèixer encara més les tècniques de navegació i el modus de vida d’aquells mariners i pescadors bascos que durant molts anys van anar a pescar bacallà o balenes a Terranova.

divendres, 18 de març del 2011

La gastronomia com a patrimoni, a «Argo»

El número 9 de la revista «Argo» de patrimoni i cultura marítima —que ja és al carrer—, dedica el seu tema de portada a la gastronomia de la gent de mar en un article escrit per Jaume Fàbrega, un autèntic especialista reconegut internacionalment i autor d'un bon grapat de llibres i articles sobre gastronomia. L'article ens parla dels orígens d'aquesta cuina, nascuda a bord de les barques de pesca i com ha anat evolucionant. Parla dels suquets, de com fer-lo, de peixos i dels seus noms... I apunta algunes claus de futur.
El tema central inclou també una entrevista al cuiner Quim Marquès, que a la Barceloneta és el responsable del restaurant «El suquet de l'almirall» i autor, junt amb el Manuel Marquès, del llibre «Cuina marinera» (Columna Edicions, Barcelona 2010). Per cert que a la darrera secció de la revista, batejada amb el nom de «Rata de pallol», s'inclou una recepta extreta d'aquest llibre: Cigrons amb galeres.

El sumari d'aquest número conté els següents temes:
Museu a fons: El museu de l'anxova i la sal de L'Escala.
Fusta de bona lluna: La «Balear», l'essència de la navegació a vela.
Mestre de marina: Natàlia Budia, capità de la marina mercant.
Recerca en marxa: Les salines d'Eivissa al segle XVII.
Reportatge: Antigues creences populars del món dels pescadors i mariners.
Caixa de mariner: Exvot del mariner J. Pujol, de Cambrils.
De viatge: Els camins de ronda.
Rosa dels vents: L'art de la talla de fusta a l'armada Otomana. Museu Naval d'Istambul.