dimarts, 16 de febrer del 2010

Una mica més a prop

Hem sabut que la pròpia presidència de la Comissió de Justícia del Congrés de Diputats, ha lliurat la nostra documentació, per tal que en facin un estudi, al Ministeri de Justícia i als portaveus dels grups parlamentaris. Així doncs, l'esmena a la «Ley General de Navegación Marítima» i la ponència que va presentar l'advocat Jaime Rodrigo, a la jornada tècnica organitzada pel Museu Marítim de Barcelona, el novembre passat, en la que es va tractar la problemàtica de les embarcacions històriques, són ara, oficialment, al damunt de taules molt concretes i lliurades des d'un càrrec parlamentari prou important. La campanya de recollida de suports a l'esmena, però, seguirà endavant, així com el treball per tal de confeccionar un document que serveixi de base del futur reglament que es reivindica per a les embarcacions històriques i tradicionals.

El text de l'esmena el trobareu en aquest enllaç: http://espaimarinatradicional.blogspot.com/2010/01/es-reprenen-les-accions-per-aconseguir.html


Si voleu col·laborar en la recollida de signatures d'adhesió a l'esmena, podeu descarregar-vos el següent full. Un cop el tingueu complert, l'escanegeu i l'envieu per correu electrònic a l'adreça enmiendalgnm@gmail.com

A día d'avui, aquestes són les institucions que s'han afegit:

1) Untzi Museoa-Museo Naval de San Sebastián
2) Agalcari. Asociación Galega de Carpinteria de Ribeira. Galicia
3) Asociación Cultural y Deportiva Amigos da Dorna Meca. O’Grove.
4) Asociación Balandro Joaquín Vieta. Noia.
5) Asociación de Amigos das Gamelas—Mar da Pedra. Cangas do Morrazo.
6) Asociación Cultural Gameleiros. Vigo.
7) Amics del Museu de la Pesca de Palamós (Girona)
8) Associació L'Estrop. Llançà (Girona).
9) Associació de Barques Tradicionals de Xàbia (Alicante)
10) Grupo d’Esplai Esportiu “Vela Latina de Torrevieja” (Alicante)
11) Asociación Andaluza de Antropología.
12) Associaçao Barcos do Norte. Viana do Castelo.(Portugal)

dimarts, 9 de febrer del 2010

Concentrar accions i seguir sumant

El proper 20 de maig es trobaran a Gijon membres de la Unió Europea, el Govern espanyol i el European Maritime Heritage, per tal de celebrar plegats el «European Maritime Day». Això és així perquè la celebració coincideix amb el període de sis mesos en els quals Espanya és la seu de la Unió Europea.

Segons com vagin les coses d’ara fins llavors amb l’esmena a la Llei General de Navegació Marítima, aquell dia podrà ser un dia de celebració o de reivindicació. La Comissió de Justicia segueix ajornant setmana rera setmana el període de presentació d’esmenes i no es veu encara la data en la que per fi es pugui debatre l’esmentada llei al si de la Comissió. Vist això, els col.lectius i institucions sensibles a la cultura i el patrimoni marítim es proposen a partir d’ara preparar accions per aquell dia.

Per altra banda, es vol confeccionar un document que reculli el nombre d’empreses i llocs de treball que es defensen amb aquesta esmena a la llei, per tal de deixar clar que amb l’acció no s’està intentant aconseguir privilegis particulars, sinó que del que es tracta és de potenciar un sector que encara pot créixer més. Costa poc imaginar, per exemple, el nombre de drassanes artesanals que poden augmentar el seu volum de feina i de treballadors, si finalment les embarcacions històriques i tradicionals ocupen el lloc que han d’ocupar. O la quantitat de nous llocs de treball que es poden crear amb noves escoles taller, o amb les activitats al voltant del que es coneix com a turisme cultural.


Noves adhesions a dia d’avui
(9 de febrer de 2010)

1) Asociación Catalana de Capitanes de la Marina Mercante
2) Amics del Museu de la Pesca de Palamós (Girona)
3) ITSAS GELA-Aula del Mar (Pasaia)
4) Clube Maritimo Marisme da Ramallosa (Pontevedra)
5) Vapores del Atlántico SL. «Vapor Hidria Segundo». O'Grove. (Pontevedra)


European Maritime Day
http://www.european-maritime-heritage.org/conference.aspx?conf=17
http://ec.europa.eu/maritimeaffairs/maritimeday/


divendres, 5 de febrer del 2010

Seguir sumant

EDITORIAL

La situació social i econòmica del país no és pas propícia per a posar al damunt la taula temes culturals, però malgrat tot hem de seguir sumant. Hem de seguir afegint institucions i entitats que donin suport a aquest estatut jurídic per a les embarcacions històriques i tradicionals. Però alerta. Si ho plantegem com un tema tan sols de “barquetes”, ens estarem equivocant. Cal fer veure que al voltant de les embarcacions hi ha el món laboral, les drassanes, les escoles-taller creades i les que es poden crear, els factors dinamitzadors de comunitats de pescadors artesanals, que en el turisme mariner poden tenir una sortida o un complement a llur dia a dia al mar. ¡Són tants els camins oberts i els que es poden obrir si aconseguim normalitzar el patrimoni i la cultura marítima!

Encara podem seguir sumant adhesions. El termini de presentació d’esmenes segueix prorrogat i és molt probable que segueixi així unes setmanes més. Ara no ens podem aturar. Fa dos mesos que aquesta acció va començar. Llavors era un somni impossible aconseguir una llista d’adhesions institucionals com les que entre tots s’ha aplegat fins ara. Era inimaginable. Avui hi ha molta gent pendent de nosaltres. Hi ha gent als mitjans de comunicació i als grups parlamentaris que esperen veure el que som capaços d’aconseguir i fins on arribarem. L’any 1995, un reial decret recollia la “demanda social” que hi havia al voltant dels vehicles històrics i els reconeixia un estatut jurídic propi per la seva singularitat, importància cultural… Se suposa que, com a mínim, les embarcacions històriques i tradicionals es mereixen un tracte similar. Més encara si pensem en drassanes, oficis de mar, escoles-taller, espais culturals…
Josep-Anton

(Nota: Per afegir-se individualment guaiteu l'entrada anterior en aquest mateix blog)



Llistat d'adhesions institucionals
(5 de febrer de 2010)

Galícia
1) Federación Galega pola Cultura Marítima e Fluvial. Escrit de suport conjunt de les 42 associacions dedicades a la conservació del patrimoni marítim i fluvial de Galicia i que mouen 150 embarcacions.
2) Museo do Mar de Galicia.
3) Colegio Oficial de Ingenieros Navales y Oceánicos de Galicia.
4) Asociación de Amigos del Museo do Mar de Galicia.

Euzkadi
1) Albaola Elkartea. Asociación para la difusión del patrimonio marítimo vasco.
2) Euskal Batel Eroak Elkartea. Asociación de propietarios y usuarios de bateles.
3) Astilleros de Bermeo SL
4) Asociación de municipios Udalarrantz, integrada por Bermeo, Elantxobe, Getaria, Hondarribia, Lekeitio, Lemoiz, Mundaka, Mutriku, Ondarroa, Orio, Pasaia, Santurtzi, Zierbena y Zumaia.
5) Asociación Itsasplanet

Balears
1) Club Nàutic Cala Gamba
2) Associació França a la Vall de Sóller
3) Barques de Fusta
4) Associació de la Vela Llatina de Mallorca
5) Al.lots de Barca. Associació de Patrimoni Marítim
6) Associació d’Amics de N’Agustina
7) Associació d’Amics del Museu Marítim de Mallorca
8) Amics de la Mar de Menorca
9) Velero “Rafael Verdera”
10) Asociación Reflotar el pailebote «Thöpaga»
11) Associació Marítimo Cultural d'Eivissa i Formentera
12) Associació de Mestres d'Aixa de Mallorca
13) Amengual Artesà Nàutic
14) Associació Revitalització Centres Antics, de Mallorca
15) Club Nàutic S'Arenal
16) Grup per l’Estudi de les Fortificacions de les Balears

Canàries
1) Fundación Correillo La Palma
2) Asociación Pro-Restauración del Correillo «La Palma»

Catalunya
1) Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana, integrada per: el Museu Comarcal del Montsià, el Museu d'Història de Cambrils, el Museu del Port de Tarragona, Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, el Museu Marítim de Barcelona, el Consorci el
Far, el Museu Municipal de Nàutica El Masnou, el Museu de la Marina de Vilassar, el Museu de Mataró, el Museu del Mar de Lloret de Mar, el Museu d'HIstòria de Sant Feliu de Guíxols, el Museu de la Pesca de Palamós, el Museu de la Mediterrània Torroella de Montgrí, el Museu de l'Anxova i de la Sal de L'Escala i el Consell General dels Pirineus Orientals Castell Reial de Cotlliure.
2) Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial
3) Associació per la Conservació d’Embarcacions Tradicionals de Castelldefels.
4) Veles e Vents Navegació Tradicional SL
5) A Tot Drap. Associació per la recuperació del patrimoni marítim.
6) La Mar d’Amics. Associació per la difusió de la navegació tradicional i la recuperació del patrimoni marítim de Palamós.
7) Associació dels Amics de la Vela Llatina de Calella de Palafrugell
8) Associació d’Amics de la Vela Llatina de l’Escala
9) Projecte Ninam SL
10) Associació Persones Inquietes Kul-Actiu de Lloret de Mar
11) Bergantín Cyrano
12) Associació DeLaMar

Comunitat Valenciana
1) Museu Arqueològic i Etnogràfic Municipal Soler Blasco de Xàbia
2) Astilleros Artimar
3) «Goleta Morena»

Andalusia
1) Federación Andaluza por la Cultura y el Patrimonio Marítimo y Fluvial, representant a: Fundación Nao Victoria, Asociación Ecomuseo Astilleros Nereo, Fundación Bergantín Galveztown, Excelentísimo Ayuntamiento de Coria del Río, Asociación de Vecinos del Balneario de los Baños del Carmen, Asociación Cultural de amigos de los Baños del Carmen, Asociación de Pescadores de Málaga – Este, Astilleros de Adra, Cofradía de Pescadores de Cádiz, Hermandad de la Virgen del Carmen de Pedregalejo y Cobarja.
2) Astilleros Nereo
3) Liga Naval de Andalucía
4) Asociación Baética Nostra
5) Asociación Cultural Aula Gerión de Sanlúcar de Barrameda.

Altres institucions
Hem rebut recolzaments dels següents:
1) Asociación de Ingenieros Navales y Oceánicos de España
2) Colegio Oficial de Ingenieros Navales y Oceánicos de España
3) Il.lustre Col.legi d’Advocats de Barcelona
4) Consejo General de la Abogacía Española
5) Facultat de Nàutica de Barcelona (UPC)
6) Cluster Marítimo Español, en nom de tot el sector marítimo espanyol.

França
1) Société Nautique de Narbonne
2) « Les amis du deux frères », vaixell centenari.